Salvem Sotamonestir es reactiva per aturar la urbanització de l’espai prevista pel nou planejament urbanístic de Banyoles.


  • La plataforma creada el 2012 per ciutadans i entitats  té com a objectiu la preservació i l’ordenació digna d’aquest espai tan singular de la ciutat, amb un ric patrimoni històric, social i ambiental.
  • Es treballarà per a que l’ajuntament de Banyoles rectifiqui la proposta del nou planejament urbanístic municipal (POUM) que s’aprovarà d’aquí a poques setmanes.

Banyoles, 3 d’abril de 2018.

La plataforma lamenta la pèrdua de tota la feina feta els últims anys, no veient-se reflectides en l’actual document les prioritats ciutadanes establertes durant el procés de participació del POUM. També constata un retrocés en la protecció de les hortes i el patrimoni històric respecte a propostes anteriors. Una ciutat com Banyoles no s’hauria de permetre perdre una zona vital com són l’entramat de recs i hortes, i ofegar urbanísticament peces clau del patrimoni històric de la ciutat. La plataforma també recull la inquietud de veïns afectats pel projecte, així com destaca la importància que tenen els horts per a la subsistència de moltes famílies.

El nou POUM es desenvolupa amb un greu error de plantejament inicial donant continuïtat als criteris urbanístics ja obsolets basats en el creixement il·limitat, amb la voluntat d’urbanitzar tot el que sigui possible en els propers 30 anys, i obcecat en una limitadora visió localista del territori. S’obvia qualsevol visió comarcal que podria solucionar moltes de les necessitats del municipi, i també els reptes de futur de les ciutats en quant a necessitats d’aigua, energia i sòl fèrtil degut al canvi climàtic o futures crisis econòmiques com la que va succeir del 2008-2012. 

El procés de participació ha estat incomplet i no s’ha produït un retorn de l’ajuntament cap a les persones que van participar del debat sobre la ciutat en els anys previs a aquest document. Si bé l’ajuntament s’ha reunit amb alguns veïns i entitats per explicar el nou POUM, no hi ha hagut cap sessió de retorn al participants. Aquest fet malmet greument la credibilitat del processos participatius, si al final aquests no son tinguts en compte per a res. 

Des de fa anys l’ajuntament ha abandonat l’espai a la seva sort, que s’ha vist degradat per la manca de conservació i inversions. Per tot això, som conscients de que Sotamonestir necessita ser ordenat però considerem que és possible fer-ho pensant en la qualitat de vida i el paisatge de Banyoles, una ciutat que pràcticament no compta amb espais verds en la trama urbana. Les necessitats de mobilitat de la ciutat i de connexió entre barris no només s’han de pensar en clau del vehicle privat, sinó que han de respondre a necessitats socials i en aquest cas trobem a faltar un debat seré sobre el model de ciutat, sobre la mobilitat i la conservació del patrimoni. 

Tal com exposava el manifest elaborat el 2012, des de la plataforma animem a tota la ciutadania a donar-nos suport, a demanar un procés de participació real i eficient, si cal , amb una consulta popular, i emplacem a l’ajuntament a rectificar la seva proposta en benefici de tots els ciutadans.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada