Manifest

El Sotamonestir, entre els barris de Can Puig, Canaleta, Mas Palau i el Barri Vell, és probablement el darrer espai verd no urbanitzat que li queda a Banyoles. En aquesta àrea s’hi ha preservat, al llarg dels segles, un conjunt d’horts, recs i molins medievals únic a Catalunya, i també un paisatge respectuós just al costat del Monestir, origen fundacional de la nostra ciutat. L’Ajuntament de Banyoles, tanmateix, s’ha proposat urbanitzar el Sotamonestir amb uns criteris que suposarien la destrucció d’un dels espais més emblemàtics de la nostra ciutat.

Efectivament, l’Ajuntament ha previst, en la major part de la zona, la construcció de cases, blocs de pisos i vials asfaltats, però, ¿què en pensa la ciutadania de tot això? Si l’Ajuntament planteja un procés participatiu, ¿la comunitat banyolina pot decidir si prefereix la construcció massiva i les decisions precipitades, un gran parc urbà amb fins socials i econòmics, un barri que combini usos diversos en l’era del coneixement, una zona urbanitzada de manera continuista respecte als teixits que l’envolten, etc.? Podem decidir?

Som conscients que el Sotamonestir necessita ser ordenat però considerem que és possible fer-ho pensant en la qualitat de vida i el paisatge de Banyoles, una ciutat que pràcticament no compta amb espais verds en la trama urbana.

La Plataforma Salvem Sotamonestir és la suma de diferents persones i col·lectius de Banyoles amb sensibilitats diverses que té com a objectiu la preservació i ordenació digna d’aquest espai tan singular de la nostra ciutat i l’atenció per la voluntat dels banyolins i banyolines. Reivindiquem que els valors paisatgístics, ambientals, de patrimoni històric, culturals i socials prevalguin per sobre dels estrictament especulatius. Animem, per tant, a tota la ciutadania a donar-hi suport, a demanar un procés de participació real i eficient —si cal, amb una consulta popular—, i emplacem l’Ajuntament de Banyoles a rectificar la seva proposta en benefici de tots el ciutadans.

Aturem el pla. Salvem Sotamonestir! Repensem Banyoles.

1 comentari:

  1. Després de tenir informació sobre com es vol fer la urbanització ( vaig assistir a l'acte de divendres passat organitzat per iniciativa ) estic en ple desacord, Cada vegada es veu més clar que aquest alcalde actua per interessos no prou democràtics. Com que no vull ser pesssimista en aquesta situació proposo una agricultura ecològica. Donar lloc a beneficis a partir del lloc on vius. ( cooperatives ) Banyoles s'ho pot permetre ! Aquesta és la solució més sensata en aquests moments

    Anna

    ResponElimina